onsdag den 20 december 2006

Är ute i stugan med Kajsa och "myser" in julen. Jag kom ut i måndags efter att ha handlat massor av mat och stuvat bilen full med vatten, julklappar och diverse andra prylar som skulle ut hit. Nina hade satt på värmen så för en gångs skull var stugan varm när jag kom fram och det är jag väldigt tacksam för. Jag var helt slut efter att ha shoppat i timmar och burit tungt. Det tog någon timme att packa upp allt och försöka hitta ställen att lägga saker och ting på. Med minimalt utrymme är det inte lätt att hitta plats för allting det är en väldig tur att vi byggde ut stugan i somras, för utan det extra rummet att lägga allt som inte får plats inne hade vi inte själva fått plats i stugan. När allt var klart la jag mig och sov i två timmar, nöjd med att vara på plats. I går städade och dammsög jag och pyntade stugan så att det är rent av löjligt mysigt här inne nu. Jag lade på nya fina dukar på bordet och skänken och hängde upp små stjärnor (små prydnader) i fönstren och placerat ut mitt fortfarande hela pepparkakshus från Tallinn bredvid vår lilla minigran. När allt var klart med röda stearinljus i ljusstakarna och mistelkvisten på plats, så la jag mig i soffan med en bok och började knapra i mig av lyxgodiset jag fick av syrran i julklapp. Jag riktigt kände hur julfriden ramlade över mig. Jag är så tacksam att jag har tid att njuta av det, att jag kan sitta här i stugan dagarna före jul utan att vara det minsta stressad och bara känna mig så här tillfreds, det är underbart.

Jag har till lyckats få iväg julkort i år. Jag promenerade de två kilometerna till brevlådan och postade dom igår morse. Jag tror att det är det längsta jag gått någon vinter de senaste fem åren. Jag fick naturligtvis rejält ont och var tvungen att släppa Kajsa när vi nästan var hemma på tomten eftersom jag inte kunde hålla upp armen i rätt läge för smärtan. Men jag fixade det! Efter en kopp gott kaffe (jag fick jättegott julkaffe av systersonen S) och en stunds vila så var jag okej igen. Det var så vackert här i går, det har blivit ett par minusgrader ute och det ligger ett vitt lager av rimfrost över allt, i går sken solen på det där vintriga sättet, långt borta men ändå glasklart. Kajsa älskade vår promenad och öronen vippade när hon trippade fram efter vägen. (När Kajsas öron vippar under promenaden då är hon nöjd, hon har ett särskilt sätt att gå när hon tycker att promenaden uppfyller hennes "krav". Ännu bättre blev det förstås när jag släppte henne så att hon fick springa av sig på gärdena och som hon sprang! Runt runt runt.)
Framåt kvällen snöade det så att det låg ett fint lager pudersnö över allting. Härligt. Kajsa fick glädjefnatt och rullade sig i snön och skuttade runt och lekte. Dessvärre försvann snön lika fort som den kom, tre timmar senare var det snöslask. I dag var det plusgrader igen och gården var  under morgonen en lerig sörja, nu till kvällen är det rimfrost igen så att det ser "vitt" ut på marken. På väderprognoserna ska det bli plusgrader och varmt kring jul, så det är nog lera som gäller.

Mamma, pappa och H kom ut i dag för "jullunch". Jag hade förberett allting, vi åt bakad potatis med laxröra och avocadosallad och ris a la malta till efterrätt. Henrik satt upp en ljusslinga i äppelträdet på gården så att gården också är julpyntad, det blev väldigt fint. H skulle jobba kväll så vid två åkte dom tillbaka till stan och jag tog itu med disken. Lite besvärligt med mycket disk när det ej finns rinnande vatten eller en diskbänk. Men vad sjutton, köksbordet fungerar bra att diska på och vattenkokare förenklar mycket, väldigt bra uppfinning. Sedan blev det förstås en tupplur. Sov ett par timmar med Kajsa som fotvärmare.

Imorgon ska jag skura golven i stugan och fika med grannarna, men annars bara slöa och njuta. På fredag ska jag in till stan för att fixa det sista hemma, griljera skinkan, hämta gravad lax hos mamma och handla färskvaror. Sedan åker H och jag ut igen för att stanna över julen. Jag vet fortfarande inte om Claes kommer på fredag eller lördag, det visar sig. Jag ska byta en kaffebryggare också, jag köpte en väldigt fin kaffebryggare billigt innan jag åkte ut i måndags, den brygger direkt ner i en termoskanna, mycket fiffigt. Jag kom nämligen på att jag inte kunde dricka av systersonens lyxiga julklappskaffe om jag inte hade en kaffebryggare att brygga kaffet i. Vi har sista tiden druckit snabbkaffe vilket fungerar okej, men lika gott som "riktigt" kaffe är det ju inte. I dag när jag använde bryggaren för andra gången så läckte kannan, inte lite grann utan så att duken blev full av kaffefläckar. Inte bra, så den ska bytas på fredag. Jag antar att intresseklubben antecknar. ;-)

I kväll har jag kollat på tv med tända stearinljus och ätit väldigt goda apelsiner.

Måndag den 18 december - trött och seg

Hela helgen har gått i en dimma. Fredagskvällen med A,B och S var jättetrevlig. Vi åt god mat och drack glögg och bytte julklappar. Jag fick ett nytt jättefint pussel som jag ska lägga nu under vintermånaderna.
Av systersonen fick jag specialjulkaffe och julte, lite extra lyx är toppen.
Fredag var som sagt rolig, men resten av helgen har gått i en trötthetsdimma. Jag har knappt varit vaken. I lördags sov jag två timmar mitt på dagen men var ändå så trött att jag gick och la mig klockan åtta på kvällen. Efter 16 timmars sömn var jag lika zombielik igår. Jag lyckades göra chokladkola och slå in mina julklappar, men tvätten som skulle tvättas struntade jag i.  Gick och lade mig klockan halv åtta och hade inga som helst problem att somna.

I dag är jag lika trött och hänger knappt samman. Tanken är att jag ska handla julmat och sedan äta lunch med en kompis nere på stan och sedan packa iväg allt som ska till Björsund, inklusive mig själv och Kajsa och åka iväg. Inser att detta kommer bli svårt att få ihop med det faktum att hjärnan är inställd på smärta och trötthet och inte samarbetar alls. Jag vill ha magiska pigghetspiller, tycker att någon forskare kan uppfinna sådana till mig, de skulle helt klart förbättra min vardagskapacitet.
Nu frukost och efter det kisspromenad med Kajsa.

torsdag 14 december 2006 - röd är julen färg

Jag har färgat håret med henna och på så sätt gjort mig lite julfin. Det känns som jag hela tiden har "fullt upp" men i dag har jag tagit mig en hemmadag och bara slappat. Antar att mitt "fullt upp" är vad andra skulle anse vara semester, men eftersom jag bara har 10% kapacitet kvar i jämförelse med "vanliga" människor  så är jag rätt snabbt uppe i maxnivå för var jag klarar och blir sedan ontig och orkeslös. I går var jag till kiropraktorn igen för att fixa till det sista onda med ryggen. I dag är ryggen lite bättre och om jag har tur slipper jag gå dit något mer på ett tag. Plånboken kvider bara vid tanken på nya kiropraktorbesök, det är löjligt dyrt. Sedan gjorde Kajsa och jag ett besök hos mamma och pappa för att fika och hämta lussekatter och pepparkakor som mamma har bakat. Väl där rann humöret av mig, jag hade ont och var trött och ville bara hem. Innan hemfärd var jag dock tvungen att svänga förbi djuraffären och köpa en säck hundmat till vår lilla primadonna Kajsa. Jag köpte även ett mjukt gosedjur med pip i som hon ska få i julklapp.
Jag såg inget Luciatåg. :-( Vilket på sätt och vis var mitt eget val. Jag kunde välja att gå upp klockan sju på morgonen och slå på tv:n och kolla in svt:s Luciatåg, men det gjorde jag inte. Mamma ville att jag skulle följa med till kyrkan och se på Luciatåg med henne i går kväll men jag orkade inte. Jag tillbringade kvällen i horisontalläge i soffan och kollade på Bonde söker fru och Top Model istället.

I tisdags var H och jag ut till sommarstugan med alla grejer som vi köpt på loppmarknad och samlat på oss. Samt en del julpynt och grejer som skulle dit ut. Vi lassade bilen full och gav oss iväg. Väl i stugan gjorde vi upp eld i spisen och packade upp allting och H bytte ut två lampor i stugan mot nya vi köpt på loppmarknad. Kökslampan var en riktig lyckträff, den passade perfekt därute över köksbordet. Sedan ordnande H en lampa av en ljuslykta som nu hänger över spisen, också den blev väldigt bra. H är väldigt bra på att hitta saker till vårt hem som verkligen "passar". Jag kan inte se sådant förrän föremålet i fråga sitter på plats.

I måndags var jag på mitt sista terapisamtal. Jag hade med mig en blomma och en chokladask till min terapeut. Det känns otroligt skönt att vara "klar" med terapin, men ännu bättre att jag faktiskt mår så himla bra psykiskt och äntligen har lärt mig att acceptera mitt liv med sjukdom.

Imorgon kommer syrran med man och systersonen S hit för att fira lilljul. Eftersom vi firar julafton på olika ställen så måste vi ju ha en kväll då vi träffas och byter julklappar och firar tillsammans. Så imorgon blir det middag tillsammans och sedan lite glögg och festligheter.

fredag den 8 december - kryssningen

Efter besök hos kiropraktor är ryggen lite bättre, med andra ord har jag ork och kraft att berätta lite mer om kryssningen, det blev ju mest gnäll igår.

Kryssningen var väldigt bra. Vi åt suveränt god mat och drack lagom många drinkar. Det är skönt att det går så lätt att umgås med mamma och syrran. Vi har alltid något att prata om och har ungefär samma intressen, det vill säga mat och dryck. ;-)

Första kvällen åt vi julbord som innehöll allt man kan önska och lite till. Det enda negativa var att man blev mätt innan man ens smakat på hälften. Vi satt kvar ett tag och pratade och gick sedan till en lugn och mysig bar där vi drack varsin drink. Jag lyckades beställa en odrickbar Tequila Sunrise som jag lämnade efter att ha smakat på den.
Vi gick några vändor i taxfreee och i parfymshoppen för att kolla utbudet. Vi var till och med så nitiska att vi antecknade priser på vad saker vi planerade köpa kostade på båten för att kunna göra jämförelser i Tallinn. Dumt att handla samma vara dyrare på båten. Väl i Tallinn upptäckte vi att skillnaden var ganska stor och att det var mycket mer prisvärt att shoppa alkohol i Tallinn. Jag köpte bland annat en flaska gin som vi ska ha på julafton. Det är märkligt hur en del vanor "fastnar" och blir tradition. Första gången jag drack gin och tonic på jul var för fem åt sedan, då firade Henrik och jag jul med Claes i Fisksätra. Henrik och jag knallade iväg till Saltsjöbaden centrum för att köpa julöl och jag köpte en liten flaska gin. Sedan dess måste det finnas gin på julafton så jag kan varva glöggen med gin och tonic.

Tillbaka till Tallinn. Det var julmarknad i gamla staden, innanför ringmuren. Den påminde om julmarknaden i gamla stan i Stockholm. Vi tittade på hantverk och hemstickade tröjor och vantar. Jag köpte ingenting förutom ett par tumvantar till kompis S som hade "beställt" ett par stickade vantar därifrån. Vi drack som jag skrev igår väldigt god glögg som vi köpte av en tant på torget. Istället för det vi är van vid från Sverige, en liten pappmugg med sötsliskig sörja fick vi otroligt god, antagligen hemgjord, glögg i en stor mugg. Efter ett par klunkar insåg vi att den definitivt inte var alkoholfri och det värmde gott i regnet. För naturligtvis spöregnade det. Det känns inte som det kommer bli vinter i år överhuvudtaget, läste nyss i Aftonbladet att det ska bli "sommarvarmt" med temperaturer runt 14-15 grader. Vart är vi på väg? Växthuseffekten går inte att bortse ifrån.

Det är så fint i Tallinn, mysiga hus och mysiga kullerstensgator. Det känns fortfarande genuint, visst är det "turistigt" med ändå inte helt förstört och överdrivet. Det känns som en "äkta" stad, med både nya och gamla kvarter. Vi åt suveränt god lunch på samma restaurang som syrran och jag åt middag på förra gången vi var i Tallinn. Det var nog inte riktigt meningen att det skulle bli samma restaurang, men vi kände igen oss när vi väl slagit oss ner vid ett bord. Ingenting att ångra för maten var helt underbar. Mamma åt friterad bläckfisk och friterade räkor med en sallad och syster yster åt en skaldjurspizza. Jag som blivit allergisk mot skaldjur beställde pasta med tomatsås. Pasta är lurigt att beställa på restaurang, i Sverige är det inte lönt, pastan är överkokt och tråkig för det mesta. Det var dock inte denna pasta. Jag har inte ätit så god pasta sedan H och jag var på Sicilien och där är dom som bekant mästare på pasta och mat. Med andra ord åt jag upp varenda liten spaghettibit och sög upp resterande sås med en brödbit, det var för gott för att lämna något kvar trots att det var en stor portion. Mamma och min syster var också väldigt nöjda med sin mat.

Efter det gick vi runt ett varv på stadens gator och kollade i affärer. Vi en pub som serverade eget öl gjorde vi halt för en paus. Syster beställde in en öl och mamma och jag tog varsin cappucino.

Jag köpte ett pepparkakshus i ett varuhus. Lite trassligt att försöka få med det hem i ett stycke och inte i en massa smulor, men jag lyckades, nu återstår det att se om jag kan få ut huset till Björsund utan att förstöra det. Det var ett väldigt sött litet pepparkakshus med glasyr och nonstop på.
Så nu slipper jag köpa ett sådant där färdigt som jag brukar göra varje år, som jag sedan med varierande resultat lyckas färdigställa.

På väg tillbaka till båten upptäckte vi att vi var vilse. Jag fattar inte hur vi alla tre kan ha så fruktansvärt dåligt lokalsinne, det ligger kanske i generna. :-) Jag försökte fråga några estländare om vägen och viftade med en karta, men det var ingen som ville hjälpa till, vilket förvånade mig. Mina tidigare erfarenheter at Tallinn har varit att alla jag/vi stött på att varit hjälpsamma och vänliga, men denna gång lyckades jag förmodligen fråga fel personer. Efter lite krisråd och ett besök på ett apotek där jag fick hjälp med att placera oss rätt på kartan så blev det en taxi tillbaka till båten. Något mamma och jag var väldigt nöjda med, jag för att jag var trött och öm i fötter och rygg, mamma för att det regnade och hon var lite sliten. Syrran var mindre glad, om det är något hon inte vill slösa pengar på så är det taxi. Lyx fastslog hon och försökte övertala oss att avstå, hon var inte ett dugg trött och älskar att promenera. Det blev taxi hur som helst, två mot en.

Innan ombordstigning handlade vi alkohol. Jag köpte min redan omtalade gin plus en tvåliters dunk med estländskt brännvin. Just detta med sprit i dunk var väldigt omtalat. A anser att det är helt fel att köpa sprit på dunk, omoraliskt. Eller omoraliskt är nog inte riktigt rätt ord, utan snarare vulgärt. Som att skylta med att H och jag dricker vodka till frukost lunch och middag... vilket vi förstås gör, det vet alla som känner oss väl. Hi hi.
Nej, jag tycker det är väldigt praktiskt med sprit på dunk, det är lättare att frakta, i detta fallet i min resväska. Det räcker länge, förmodligen ända till i sommar plus att det är så billigt. Två liter på dunk i Tallinn kostar mindre än en 75:a på systemet. Så det var inget att resonera om tyckte jag. Vi ska använda lite av det för att göra egen julsnaps, brukar krydda själv med apelsinskal och annat som faller mig in.

Tillbaka på båten med långa armar och öm rygg lastade av allt vi shoppat i hytten och satt oss och drack en "gingrogg" på burk som A inhandlat. Det var gin med grape, men smakade samtidigt lite apelsin, otroligt god. Dessvärre hade vi bara en var, eller tja, det kanske var rätt lagom eftersom i alla fall jag började känna mig fnittrig. Trött med glad av vår mysiga dag. Jag höll uppe tempot genom hela resan, sista kvällen gick jag till hytten redan vid nio för att sova, men innan jag hunnit somna kom mamma och A också, så jag missade inget. Jag hade förväntat mig att jag skulle behöva sitta och vila på ett fik någonstans i Tallinn och hade förberett mig genom att köpa en svensk veckotidning på båten så jag skulle ha något att sysselsätta mig med medan mamma och syrran gjorde Tallinn osäkert. Men tidningen kom tillbaka till hytten oläst. Det blev ju en del pauser ändå, vi satt på restaurangen ett tag och på puben och drack kaffe osv.

Jag tog en lång skön dusch i den minimala duschen på toaletten i vår hytt, medan mamma och A gick en sväng på båten. Efter ombyte av kläder och en puff parfym var vi klara för supé. Vi gjorde som alla världsvana gourmander, vi startade med en cocktail i baren.
Därefter gjorde vi entré på a lá cart restaurangen. Vi fick en väldigt trevlig kypare som servade oss suveränt. Eftersom större delen av menyn bestod av skaldjur så blev det tillslut kvar två rätter för mig att välja mellan. Parmainlindad laxfilé med löjromsås med västerbottenkaka med äppel och gurksallad eller husets hamburgertallrik med pommes. Jag hade ett svårt val. För helst ville jag äta vitvinsmarinerade musslor till förrätt som mamma och A gjorde, de var helt suveräna och serverades med vitlöksbröd och sedan till huvudrätt äta den oxfilé som min syster bestämde sig för. Problemet med oxfilén var att den serverades med en peppar och räksås. Räkor = allergisk reaktion. Jag kunde förstås ha pratat med kyparen och fått en annan sås, men det verkade så bökigt. Jag åt av en riklig och god salladsbuffé till förrätt och bestämde mig för Laxfilè. Inget dumt val, den var underbar, de lite oväntade tillbehören som gurk/äppelsallad och parmaskinka runt filén var pricken över i på rätten. Någon efterrätt var det inte tal om, vi rullade mätta av stolarna och rullade oss iväg mot taxfree då vi insett att vi missat att köpa godis med oss hem. Jag var sparsam i godishandlandet. Jag köpte en chokladkaka och en Toblerone till H och mozartkulor att ha på julafton. Inget godis till mig själv!!!! Mozartkulor kan jag inte äta eftersom det är nötter i.

Efter godisinköpen gick jag till hytten för att sova min skönhetssömn. Fast det blev inte så mycket sömn varken på vägen bort eller hem. Det gick enorma vågor och jag trodde att jag skulle trilla ur sängen (som var en översäng) så jag vaknade med jämna mellanrum. Mitt i natten på vägen hem genomförde jag "operation rädda pepparkakshus" jag kom nämligen på att mitt hus stod helt oskyddat på en hylla i hytten och med dessa vågor kunde huset sluta vara ett hus och förvandlas till kaksmulor och glasyr i en deprimerande sörja. Alltså steg jag upp och försökte smyga mig ner för metallstegen för att inte väcka A och mamma. Nu är det rätt svårt att inte väcka någon som befinner sig högst en halvmeter bort. Så efter att jag rotat fram huset och rivit ner kläder för att bygga en skyddande barriär mot havets vilda krafter, ja, då var vi ju alla vakna. Vi gick en efter en på toa och släckte och somnade om. Min mobil stod på väckning vid halv sju men jag vaknade redan klockan sex och kände mig pigg. Låg kvar en liten stund med började sedan smyga mig upp och in i badrummet och väckte naturligtvis A och mamma omedelbart bara genom att förflytta mig. Jag lugnade dom med att klockan ändå snart skulle ringa, vi skulle ju upp halvsju. Jag klädde sedan på mig medan mamma klev upp och gick till badrummet. Då säger syster A "men du Jenny, klockan är bara kvart över fem" din mobil går efter Tallin-tid, vi är en timme efter. Va? Ja, vad göra. Vi gick upp och åt frukost så snart frukosten öppnade och slapp trängas.

Sedan shoppade vi upp våra sista pengar. Eller snarare var det nog jag som shoppade upp mina sista pengar. Jag köpte en vacker sjal och en flaska parfym. Det sista en riktig impulshandling eftersom jag efter två dagars sniffande inte kunde hitta någon som luktade så gott att det kändes värt att lägga ut 400 kr. Men nu hittade jag en flaska som inte alls var så dyr och som luktade gott och då blev det den. Flaskan kostade 200 kr. Har tyvärr upptäckt här hemma att lukten inte sitter kvar så särkilt länge, så vill man lukta gott måste man spreja på sig en ordentlig mängd. Den är med andra ord inte särskilt dryg, men några veckor över jul och nyår ska den nog räcka.

Bussturen hem är inte så särskilt att berätta om. Trist och tröttsam, jag satt och halvsov och lyssnade på min talbok. Håller på med en suverän bok av Patricia Highsmith som heter Carol. Otroligt bra. Den rekommenderas varmt.

I dag var jag hos Kiropraktorn och knäckte ryggen i rätt läge. Genast kände jag att den värsta smärtan försvann, men fri från det helt blir jag nog inte förrän efter nästa behandling i nästa vecka.

Jag träffade också min journalistkompis M och spanade in hennes mage, hon väntar snart smått. Ännu en liten rövarbebis är på väg. Så kul! Vi satt oss ner och åt lunch och började prata, jag säger började prata, för fast vi knappt hann komma någonstans alls i vårt samtal var lunchtimmen över. ;-( Tiden går fort i goda vänners sällskap. Vi får försöka träffas igen, träffas oftare. Jag fattar inte varför jag inte lyckas ha större umgänge, jag umgås ju knappt med någon. Syrran och hennes man är dom vi umgås med mest, men det kan gå veckor emellan där också. Med Marie går den snarare år eller halvår mellan gångerna vi ses och då bor vi ändå äntligen i samma stad. Märkligt.

Visst kan jag skylla på att jag sover ca 16 timmar per dygn och inte alltid är i form, men ändå. Vänner är viktiga, socialt umgänge är väldigt viktigt för både H och mig... och ändå sitter vi här framför varsin dator denna fredagskväll. Vi kunde ju ha bett min syster med man att komma hit och äta pizza med oss och pratat en stund, men nej... det gjorde vi inte. Jag tycker inte alls det är kul att tillbringa fredagskvällen framför en dator eller framför en tv.... men jag får väl stå mitt kast, jag gör ingenting för att ändra på saken, i alla fall inte ikväll.

Nu är klockan 23.40 och sovtid för länge sedan för mig.

7 december 2006 - min kropp är dum

I dag har jag ont. Fruktansvärt ont. Så ont att jag faktiskt börjat tvivla på att jag kommer klara av att ha så här ont. Har gråtit en skvätt av ren utmattning när jag fick besked angående min rättstvist med försäkringskassan, jag förlorade målet. Inte ett dugg oväntat och jag tänker inte överklaga till regeringsrätten, men att se det i tryck just i dag när jag knappt hänger samman gjorde att tårarna började rinna.

Det är ryggen som är elak... eller kanske snarare jag som har varit elak mot ryggen. Jag skulle nödvändigtvis släpa hem så mycket alkohol från båten som möjligt. En platta öl och en platta gingroggsburkar. Plus wiskey till H, bubbelvin till nyårsafton osv. Jag köpte all julsprit eftersom det var lika bra att köpa det i Tallin där det kostar en tredjedel av vad det kostar här hemma. Jag hade med mig en resväska på hjul för att underlätta med det hjälpte tydligen inte. Jag ångrar inte att jag handlade på båten, för min rygg kunde lika gärna ha pajat efter att ha burit en flaska istället för fem, det är som det är.
Jag har ringt och fått en akut kiropraktortid imorgon, tack och lov att det fanns en tid till mig, för den här värken gör mig tokig. Det känns som smärtan sprider sig från minut till minut, i går var jag väldigt sliten i ryggen och hade ont, kunde inte lyfta armarna ordentligt och inte sitta bekvämt, men det var uthärdligt. Under natten verkar det dock som mina smärtsignaler upp till hjärnan femdubblats bara för att riktigt tala om hur landet ligger. Jag vaknade varje gång jag försökte vända på mig och nu i dag är smärtan som sagt obeskrivlig. Det gör ont från svanken till toppen av huvudet, jag kan varken sitta, ligga eller stå bekvämt. Fy.

Kryssningen var toppen. Det var så skönt att komma bort från vardagen och leva lyxliv ett par dagar. Tallinn är en riktigt mysig stad. Det var julmarknad i gamla staden med en massa roligt att titta på. Vi drack underbart god hemgjord glögg för en billig penning och tittade på hemslöjd och annat.

söndag 3 december 2006 - Tallinnkryss

Nu är det bara två timmar kvar innan jag ska iväg på kryssning. Det ska bli skoj.
Syrran har fixat "matsäck" att ha på bussen bestående av cider och små flaskor med rödvin. Då kanske bussresan till huvudstaden går lite fortare.

RSS 2.0