söndag 29 oktober 2006 - c-vitamin

Förkylningstider. Jag har laddat med huvudvärkstabletter, c-vitamin, näsdroppar och pappersnäsdukar, allt för att vara förberedd. Hösten är här på riktigt nu. Jag har varit ute i stugan i en dryg vecka och det har regnat nästan varje dag. Regn, kallt och blåsigt skulle man kunna sammanfatta det hela. Vissa förmiddagar och kvällar har varit insvepta i en mjölkvit dimma, så där så man nästan kan föreställa sig att älvorna dansar nere på gärdet.
För fösta gången i hela mitt liv ( i alla fall av det jag kan komma ihåg) så tycker jag hösten är mysig. Visst är jag trött och seg och har mer ont denna årstid, men det är jag på något vis förberedd på. Vad jag inte var förberedd på var denna känsla av frid och lycka över att gå i skogen med regnställ och se alla höstfärger på träden. Att tända ljus och känna lukten av stearin och tycka det är mysigt med mörka kvällar. Att bädda ner sig i soffan och höra regnet smattra på taket medan jag bläddrar mig igenom en bok.
Hösten känns inte alls deppig och lång så som jag brukar tycka att den är, istället är den riktigt trevlig.

Jag hämtade ut H till stugan i onsdags och han satte genast igång att arbeta. H har grävt upp landet och tömt vattentunnorna, burit in alla utemöbler och fixat i trädgården. Jag har haft fullt upp med att utfodra oss och sköta marktjänst. Jag får verkligen inte så mycket gjort den här tiden på året, då är det bra att H är effektiv för oss båda.

Vi hade några mysiga kvällar framför tv:n och kollade på en del dvd-filmer och tv-program. Det regnade två av dagarna vi var där ute så vi tog rejäla sovmornar. Skönt att vakna ihop med H och ha hela dagen tillsammans.

fredag 13 oktober 2006 - fredag!

Jag sitter med hennagröt i håret och tanken är att jag ska bli rödhårig och lite vackrare. ;-) Ute är det dimmigt, alldeles mjölkvitt utanför fönstret.
I går, den 12 oktober, så hade H och jag vårt 10-års jubileum. 10 år sedan vi träffades. Vi ska fira ordentligt på lördag så vi firade inte i går, men vi fick ett blombud med en helt underbar blomsteruppsättning från Claes. Helt otroligt vackert med rosor och liljor hopsatt väldigt konstfärdigt i en stor kruka. På blomman satt det ett jättegulligt kort som jag läste och fick tårar i ögonen av. Älskade Claes! Nu står blomman mitt på köksbordet och jag blir glad varje gång jag ser den.

Hundvalpen som jag så gärna skulle vilja ha kommer jag antagligen inte att få. I stället ska vi kanske åka och titta på systern. Jag har funderat fram och tillbaka utan att komma till något beslut. Planen just nu är att åka dit och titta på valpen, se om jag blir allergisk och kolla om dom som säljer valpen verkar vara seriösa. Efter det kan vi ta ett beslut.
Jag pendlar mellan att vara bekväm och tycka att det är skönt att Kajsa sover länge på morgonen och inte är så särskilt krävande längre och mellan att verkligen vilja lägga all min tid och ork på ett nytt knytte. Jag är lite orolig att jag ska vara allergisk mot en blandras samtidigt som jag ju klarade av Sofias hund Tassa utan problem. Min allergi har blivit mycket bättre över lag, jag klarar även katter bättre nu. Tror det var ett mycket bra beslut att skaffa Kajsa ur allergisynpunkt, det har gjort att allergin blivit bättre och lättare att hantera.

I går var jag ner till stan och uträttade ärenden. Var till systemet och köpte en flaska bubbel som vi ska avnjuta imorgon innan teatern. Köpte också en dunk med vin och kände mig väldigt lyxig, det är inte särskilt ofta vi har råd med alkohol numera så de känns SÅ lyxigt att ha lite vin hemma. H öppnade genast dunken och tog ett glas vin när han kom hem från jobbet, men jag var inte ett dugg sugen så jag stod över. Jag tar nog gärna ett glas vin imorgon när vi firar istället.

Jag var även till biblioteket och lånade en ny kasse böcker. Jag har upptäckt att det finns ett litet mysigt kafé på biblioteket med väldigt billig fika, så jag passade på att ta en kopp te och vila en stund där. Blir helt slut av gå på stan och titta, trots att det är kul. Jag var och köpte henna också och gick förbi en affär som hade utförsäljning på allt och där hittade jag en jättefin tavla som ja köpte till H. Jag köpte ett fint fotoalbum också som vi ska sätta in bilder på oss själva i. Vi är så dåliga på att sätta in våra bilder i album. Roligt med utförsäljning så att man har råd att shoppa. ;-)

Jag lämnade in Kajsa hos mamma och pappa medan jag var på stan och kom och skulle hämta henne precis när mamma blev klar med middagen. Så jag blev bjuden på potatismos och stekt strömming, gott.

Mamma har beslutat sig för att bjuda syrran och mig på en Tallinnkryssning nu innan jul. Skoj! Vi hade väldigt trevligt på förra kryssningen vi gjorde ihop så det ska bli roligt att åka på en till. Tallinn är en så otroligt mysig stad att gå och titta i, billigt att handla där också. Då kan jag shoppa julsprit.

Claes ringde häromdagen och då passade jag på att kolla med honom om han fortfarande har planerat att fira julen med oss som vanligt, och det hade han som tur var. Vi ska vara ute i Björsund i år och elda i spisen och mysa. Det ser jag verkligen fram emot. Claes trodde inte att han kunde stanna så länge, med ett par dagar tillsammans blir det i alla fall. Jag börjar tycka att julen är riktigt mysig numera. Jag ska göra knäck och egna köttbullar, annars blir nog det mesta färdigköpt. När vi bara är tre stycken så behövs det inte så mycket.

När vi var hos veterinären i onsdags så fick vi reda på att försäkringen gäller alla besök under 90 dagar, alltså att vi bara behöver betala 1400 kr per 90 dagars period oavsett vad för besvär Kajsa har. Jag gick genast hem och samlade ihop papper och kvitton och ska skicka in det till försäkringsbolaget nu. Det betyder att vi kommer få tillbaka en hel del pengar från försäkringsbolaget, mycket bra! Bara hennes besök då hon hade satt en pinne i halsen täckte självrisken. Vi hade uppfattat försäkringen så att man bara skulle få ersättning om besöket kostade över 1400 kr per gång. Inte att man kunde räkna ihop flera olika besök. Tur att veterinären upplyste oss om detta. Försäkringsbolaget är säkert medvetet luddiga för att slippa betala ut pengar.


Tisdag den 10 oktober

Jag kom tyvärr inte iväg till sykursen i dag heller, jag är helt slut i kroppen. Det finns ingen kraft över till något extra. Det som är tråkigast med denna sjukdom är att "viljan" att göra saker också försvinner, för när jag är så här trött och seg som jag är nu då är det inget roligt att umgås och försöka samtala och sy. Jag blir trött i huvudet bara av tanken. Det är lite svårt att föklara och har ingenting med hur min sinnestämning är, utan det är mer som utmattning även i hjärnan.

Jag har legat i soffan och läst större delen av dagen. Vi lämnat in bilen på service, tanken är att vi ska sköta om denna bil ordentligt så att den inte förfaller. Vi får lösa ut bilen imorgon till en kostnad av 2600 kr. Skoj att vara vuxen och ha bil. ;-) Jag är lite ironisk, men som barn ville jag bli stor och få bestämma själv, som väl alla fantiserar om, upptäckten av att det inte är så himla lätt att få det att gå ihop kommer väl inte riktigt som en chock, Svensson liv med bil, hund och sommarstuga har verkligen sitt pris. Fast å andra sidan skulle jag inte vilja vara utan det  en enda minut. *ler*

I går hittade jag en liten hundvalp som utannonserades på blocket och som bara är SÅ söt. En liten blandras med bland annat tax och dalmatiner i sig. Den hade ett så märkligt utseende att jag föll pladask. Sedan dess har jag intensivt övertalat H om att den hunden måste vara menad åt oss... och till slut gav han med sig i dag framåt kvällen. H har blivit så förnuftig, "vi har inte råd", "vi borde vänta till i vår" osv, vilket jag borde vara överlycklig över. Detta är killen som brände hur mycket pengar som helst på dataspel när han pluggade och som ständigt tog av sina öronmärkta fondpengar till mat och hyra. (Pengar som han om han varit lika förnuftig då som nu skulle ha "låst" så att han inte kunde slösa bort dom.)  Vid den tidpunkten hade vi helt separat ekonomi och jag jobbade och la mina pengar på dammsugare och tv och annat till hemmet. Apropå det är jag väldigt glad för det nu, vilken tur att vi har fräsh tv, tvättmaskin och dammsugare, för vi skulle gå i konkurs om något av detta skulle gå sönder så vi var tvugna att ersätta något. Nu är situationen en annan, vi har gemensam ekonomi och det är H som drar in pengar och inte jag, alltså har han stenkoll på vår ekonomi och unnar sig ingenting. Den lilla hundvalpen, som förmodligen redan är såld till någon annan, kommer ifall köpet bli aktuellt bekostas med hjälp av min sparfond.
Men visst har H rätt i att vi egentligen inte har råd med omkostnaderna men jag hoppas på att våra ekonomiproblem ska lätta nu när H är klar uska och kan börja jobba heltid. Tyvärr har han ännu inte sökt eller kollat upp om det finns någon tjänst till honom.

Jaja, nog om det eventuella hundköpet, jag tror hunden redan är såld till någon annan så det blir nog inget och då kan vi återgå till planen om ny liten vovve i vår istället.

Kajsa är väldigt bra på att sluka pengar hon också. I morgon har vi tid hos veterinären för att ännu en gång tömma hennes analsäckar eftersom hon på nytt fått  inflammation i dom. Denna gång trodde veterinären (som jag pratade med på telefon i dag) att Kajsa måste få lugnande så att dom även kan spola rent och skölja säckarna. Eftersom Kajsa inte är den där väluppfostrade hunden som står stilla och låter sig "hanteras" så antar jag att veterinären har rätt i att vi måste söva eller droga henne och tja, då kommer det kosta därefter. Tippar på att hamna runt 1500 kr till 2000 kr. Så det är bara att erkänna att min käre make har rätt när han säger att hundar inte är särskilt billiga i drift.

Till något roligare så ska H och jag fira att vi varit tillsammans i 10 år den 12 oktober! 10 år sedan vi blev ihop på Bona. Fantastiskt. Vi ska fira på lördag istället för på torsdag eftersom H ska jobba torsdagkväll.
Jag hittade en teater föreställning som heter "I huvudet på Bergqvisk och Sauk" som går här i stan på lördag. Det var evigheter sedan vi var ens i närheten av att vara kulturella så vi bestämde oss för att beställa biljetter till den och efter det ska vi gå ut och äta middag. Det ska bli trevligt. Jag hoppas verkligen att jag inte är så här trött och värkig då. Nu ska jag krypa ner i sängen med en ny pocketbok. Det går mycket lättare att läsa böcker nu med mina nya glasögon, vilket känns toppen.

Måndag 9 oktober - höst

Det har blivit höst och det märks i min kropp. Jag är så seg och trött och har ont i varenda muskel. Jag har varit ute i sommastugan mer än en vecka i sträck och försökt hinna ifatt mig själv sömnmässigt fast det är egentligen omöjligt eftersom jag den här årstiden kan sova hur mycket som helst men ändå vara lika trött. Men om jag nu ska vara trött och värkig så är jag det hellre på landet än i stan. I stugan kan jag gå en sväng på tomten, plocka lite äpplen från äppelträdet och sedan lägga mig i soffan och läsa medan en brasa knastrar i vedspisen. Hemma irrar jag bara runt i lägenheten och fastnar vid datorn i timmar utan att egentligen "göra" något. Läser och svarar på mail, kollar nyheter och läser i dom bloggar jag följer. I kväll har jag försökt läsa en bok i soffan för att inte fastna vid datorn men jag kan inte koncentrera mig ordentligt.
Jag går och drar på en förkylning som gör mig "känslig" och späder på värken i kroppen. 
Jag har haft mysiga dagar med lite broderi och talböcker varvat med biblioteksböcker. I dag fick jag färsk gös av en granne i Björsund, skulle tillaga den till middag men vi hade ingen potatis eller något att göra sås av här hemma i lägenheten så den får vänta tills imorgon då jag har planerat att handla hem lite basvaror. När jag blir så här trött drar jag mig undan lite från sällskapslivet, som jag väl aldrig är särskilt aktiv i numera. ;-( och försöker att koncentrera mig på att inte däcka helt. Göra sådant som känna bra i själen för att muntra upp mig. Björsund är bra på att få mig på rätt köl. Denna vecka ska Kajsa vaccineras coh bilen ska in på årlig kontroll. Jag hoppas på att kunna ta mig till sykursen imorgon och träffa Mia och sy gardiner. I helgen ska H och jag fira att vi varit tillsammans i 10 år! Samtidigt ska vi också fira att H är klar undersköteska. Han bli klar med utbildningen på onsdag.

RSS 2.0