Tisdag 25 juli 2006 - Ute i trädgården

Jag sitter mitt i trädgården och hör fåglarna kvittra och blåsten som leker i träden. Claes har varit här ute med mig ett par dagar, nu har han tagit bilen  och åkt in till stan för att hämta upp H som slutar jobbet klockan tre. Vi ska grilla ikväll och förmodligen dricka lite vin.
På torsdag ska jag åka och hälsa på Sofia och Tyra. Det ska bli jättekul att äntligen träffas, det är flera år sedan! Det kommer bli drygt att köra ensam i bilen så långt, närmare 50 mil, men jag tänkte låna en cd-bok på biblioteket som jag kan lyssna på. Jag får stanna och göra lite pauser då och då. Jasg har nyss "lyxduschat" här ute, det vill säga värmt vatten och tvättat håret och öst över mig vatten med en skopa. Känner mig ren och fräch. Vanlig dusch utan lyx här ute betyder att jag blaskar av mig inder trädgårdsslangen i kallt sjövatten. ;-) Det fungerar utmärkt när det är så varmt som det varit nu i flera veckor. Men det känns som jag blir renare i varmt vatten.
Dagarna flyter på och går in i varandra och ser nästan likadana ut. Jag vaknar här i stugan och ligger och drar mig och lyssnar på alla sommarljud utanför myggfönstret. Sedan en kort promenad till brevlådan för att hämta tidningen, sedan en kopp te och några mackor ute i trädgården medan jag läser tidningen och letar efter artiklar som min journalistkompis har skrivit. Efter frukost så går Kajsa och jag ner till bryggan och badar. Kajsa simmar efter pinnar tills hon är helt slut och sedan traskar vi tillbaka till stugan och trädgården, jag vattnar konstant eftersom det inte har regnat på felra veckor. Undantaget i går då det kom en åskskur. Det har varit SÅ varmt denna sommar, varje dag! Vem behöver åka på utlandssemester när det är lika varmt här hemma? På dagarna läser jag eller broderar och lyssnar bokband. Pysslar lite med trädgården och försöker hålla ordning i stugan. Mamma och pappa hälsar fortfarande på alldeles för ofta och har helt glömt bort villkoret att de ska ringa innan. I fredags när jag vaknade med grym huvudväörk hade jag bara lyckas ta mig upp och ut i köket när friden var som bortblåst av att mamma och pappa klampade in och stökade till och pratade med grymt höga röster och tjatade om kaffe. I lördags fick jag dock några timmar för mig själv.
Nu är som sagt Claes här vilket känns mycket bra. Det blir rätt sällan vi träffas så det är skönt att det äntligen blev av nu. Han tycker att vi har fått det väldigt mysigt här ute, det här är första gången som han är här ute sedan vi gjorde om.
Jaha, nu rymde Kajsa iväg för jag vet inte vilken gång i ordningen, dumma hund. Hon hörde någon bildörr slå igen någonstans och rusade iväg som ett skott, om hon inte dyker upp snart så måste jag gå iväg och leta, blir så trött på henne.

 


Fredag 14 juli 2006 -


Jag vill gripa tag om tiden och stanna den... sommaren försvinner alldeles för fort och jag hinner inte med över huvud taget. Dumt att tillbringa min bästa och piggaste period med att ha lätt ångest inför att den snart ska ta slut, men ibland känns det som att jag kan vara hur förnuftig och klartänkt som helst men att styra mina tankar rätt har jag ändå problem med. Jag har gått och känt mig olustig och rastlös i flera dagar och inte riktigt kunnat sätta fingret på vad det är, i dag bestämde jag mig för att sluta "låtsas" att allt är frid och fröjd och konfrontera mig själv och mina tankar. Kom fram till att jag lider av ångest över att tiden rusar iväg och att juli närmar sig sitt slut och att min friska och starka period för varje dag kortas ner. Jag önskar att jag var den sortens människa som kunde glädlas i nuet och koncentrera mig på nuet, men det har jag aldrig varit och kommer säkerligen ha svårt för att bli. Det ligger i min natur att oroa mig och förstora upp småsaker och jag blir SÅ trött på mig själv.

Mamma och pappa har varit här varannan dag och förstör min sinnesstämning och ändå klarar jag inte av att säga ifrån att jag inte vill att dom ska komma så ofta. Jag tror inte att dom förstår hur mycket energi som tar... eller snarare kräver. Det ska kokas kaffe och småprata, och pappa ska få sitta och snacka skit om H helst utan att jag protesterar, mamma ska få klaga på pappa bakom hans rygg osv osv. Jag är helt slut efter deras besök och hinner knappt återhämta mig förrän som är här igen. Just nu längtar jag till vintern då jag kommer få vara mer ostörd här ute. Nej, det är inte sant, jag fasar för vintern, men om jag måste se något positivt med den så är det att på vintern dyker inte mamma och pappa upp för att fika varannan dag.

I morgon kommer föräldrarna ut och ska grilla. Som  tur är kommer även min syster med familj, (även hon under lätt tvång.) Jag hoppas på bra väder så vi kan sitta utomhus och att syrran har med sig tillräckligt mycket vin för att grillningen ska bli behaglig.
Det ska bli jättekul att umgås med syrran, det är alltid väldigt mysigt att umgås med henne och hennes familj, jag önskar att det var enbart dom som skulle komma imorgon och att mamma och pappa höll sig hemma i sin lägenhet.
Det känns också jobbigt att H och jag har så dålig ekonomi att jag inte kan bjuda ordentligt utan att vi måste ha knytkalas. Tror att både jag och syrran tycker att mamma och pappa borde bjuda helt och hållet eftersom det är deras idé och önskan att träffas och grilla, men att bjuda skulle aldrig falla mamma in. Nej, jag orkar inte tänka mer på mitt invecklade förhållande till mamma och pappa och vår otroligt ansträngande relation, jag blir bara på dåligt humör.
Jag saknar H och önskar att han var ledig och här med mig. Skulle vilja se ett par bra skräckfilmer ihop och mysa under ett täcke. Att få vakna tillsammans och äta frukost i trädgården.

Min andra familjemedlem lilla Kajsa är pipig och jobbigt och fortfarande rädd för lamporna här i sovrummet. Nu på sista tiden har hon dessutom börjat matvägra. När vi var hos veterinären förra veckan blev jag  tvungen att köpa ett svindyrt foder med extra mycket kalorier i som hon ska äta eftersom hon väger för lite. Men Kajsa vägrar äta det nya fodret. Min första åtgärd var att blanda det nya fodret med det gamla, dumt, eftersom hon efter det inte äter det gamla fodret heller. Allt foder jag har här ute just nu är i Kajsas ögon (eller möjligtvis nos) oätligt. Jag har blandat det med köttfärssås, vilket ledde till att hon slickade rent alla foderbitar med köttfärssås på och sedan spottade ut dom igen. Jag har "toppat" med korv och kalkon med samma resultat, hon äter det som INTE är dyrt kaloririkt lyxfoder. Eftersom jag inte vill att hon ska gå ner mer i vikt så har jag trots bestämda föresatser ändå gett henne mer "riktig" mat för att hon ska få i sig någonting alls. Men nu äter hon inte matrester heller, i går åt jag fiskpinnar och potatismos och gav Kajsa resterna, hon brukar sluka alla rester hon får... men i går nosade hon på fiskpinnarna, gnällde lite och tittade anklagande på mig och gick och la sig under bordet utan att ens smaka. Absurt. Det är som att hon känner på sig att jag VILL att hon ska äta och att hon demonstrativt som en trotsig barnunge vägrar. Fortsätter hon så här måste jag ta henne tillbaka till veterinären och kolla om det finns någon medicinsk anledning till att hon inte vill äta trots att hon verkar pigg, frisk och glad. Detta har jag ingen som helst lust med eftersom vi absolut inte har råd med dyra veterinärsbesök, men framför allt för att jag inte tror att det är något allvarligt fel på henne. Förhoppningsvis ger de sig med ett nytt torrfoder och kanske lite hundmat på burk.

Söndag den 9 juli 2006 - sommar, sommar, sommar

Antar att de är de här dagarna som jag ska lagra och komma ihåg när orken försvinner i höst och trötthet, värk och myrkryp tar över mitt liv. Just nu mår jag toppen, det är underbart väder, sommarstugan och vår lilla oas här på landet blir bara bättre och bättre ju mer vi förändrar och förbättrar. H har varit här ute i helgen och jag märker att även han börjar trivas och se detta som vårt. En lättnad! I dag har jag klippt gräset för första gången helt själv. Pappa brukar komma ut och klippa gräset, men nu "hann" jag före och gjorde det själv vilket känns bra. ;-)
Min syster med familj var här ute igår och B hjälpte H att lägga innertak i utbyggnaden. Min syster och jag försökte fördriva tiden utan att rinna bort av värmen och gick först en skogspromenad med Kajsa som dock blev väldigt svettig och sedan satt vi i skuggan och läste kvällstidningar med bilagor och insöp skvaller och ickenyheter tillsammans med svalkande dryck. Våra män jobbade förstås flitigt under tiden. Sedan lagade vi lunch och kände oss riktigt traditionellt uppdelade med män som snickrade och min syster och jag som donade i köket. Hm.
Riktigt god lunch åstadkom vi med gemensamma krafter; egenhändigt gjorda hamburgare som vi grillade på grillen och avnjöt med diverse lyxiga tillbehör, samt chokladglass och kaffe till efterrätt.

Min syster höll på att bli tokig av tristess härute som vanligt och jag är förvånad över att hon lyckades stanna hela dagen tills innertaket var klart och de kunde återvända hem till sin lägenhet. Jag tror inte hon varit här så många timmar i sträck på flera år.

Det känns nästan konstigt att vara här ensam igen. Nilla var ju här hela förra veckan och nu i helgen var min käre make här med mig. Nu är det bara Kajsa och jag här ute igen... när jag kom ut till stugan igen efter att ha skjutsat hem H så kändes det så tyst och tomt jag visste inte riktigt vad jag skulle ta mig för. Jag har suttit och broderat tulpaner i korsstygn ett par timmar på en duk som mamma ska få när den blir klar, det känns väldigt avkopplande att brodera och jag kan lyssna på mina talböcker samtidigt.
Jag har lånat lite nya böcker på biblioteket också så jag har lite lättsam underhållning att fördriva tiden med.

Jag har så mycket mer ork den här årstiden, jag kan gå promenader och pyssla med allt som måste göras, diska, vattna alla odlingar med sjövatten, klippa gräset och annat utan att bli helt slut, jag kan till och med göra flera av dessa saker under en och samma dag. Det går väldigt fort att ta all kraft och styrka för självklar och jag har svårt att komma ihåg hur handikappande det är att bara orka gå till brevlådan och tillbaka och sedan måsta sova några timmar efter den krävande utflykten. Så nu passar jag på att njuta och försöka komma ihåg att det finns bra dagar och bra perioder... när det känns jobbigt i vinter kan jag gå tillbaka och läsa det här och se fram emot en ny skön sommar. *ler*


Fredag 7 juli 2006 - Varmt

Svetten rinner, känner mig mer flytande än i fast substans i dag, tropisk värme skriker tidningarna ut och javisst är det varmt, nästan för varmt, men jag mår å andra sidan mycket mycket bättre av värme så jag klagar inte. ;-)
Jag är hemma i stan för att tvätta kläder, duscha och handla. H ska med ut till stugan i eftermiddag, han och min systers man ska lägga innertak i helgen.
Jag har haft besök av Nilla i några dagar ute i stugan. Vi har haft det underbart mysigt. Vi drack drinkar och åt massor av god mat, grillade två kvällar. I tisdags var vi i Strängnäs och tittade i affärer och fönstershoppade. Vi åt jättegod kebab och Nilla bjöd på lyxglass. Strängnäs är en väldigt mysig stad att strosa runt i.

Så har jag premiär badat i sjön denna vecka. Det är löjligt varmt i vattnet, Nilla och jag badade varje dag vid bryggan, tillsammans med Kajsa som älskar att bada och simma efter pinnar. Det är bra motion för Kajsa också så jag brukar gå ner med henne till bryggan minst en gång per dag, det blir väldigt varmt för henne med all sin päls.

I går var jag till veterinären med Kajsa eftersom hon fått en fästing precis under ögat som jag hade svårt att ta bort själv. Passade också på att få kortisontabletter till henne att ha till hands om hon skulle bli ormbiten, det finns en hel del huggorm ute i stugan. Kajsa var mycket ynklig hos veterinären och pep som om hon blev torterad fast veterinären bara tog bort fästingen och lyssnade på hennes hjärta. När hon vägdes för att kolla rätt dos kortison så visade det sig att hon gått ner i vikt och väger nästan tre kilo för lite, jag blev tvungen att köpa ett superdyrt hundfoder med extra kalorier i till henne. Kajsa blev på mycket bättre humör när vi lämnade mottagningen och åkte hem till mamma och pappa. Efter att ha informerat om undervikten fick Kajsa köttbullar och falukorv av mamma och åt med mycket god aptit. Korv och köttbullar går alltid ner, det är torrfodret som är tråkigt.

Jag gick över till syster yster och sällskapade en stund. Hon bjöd på lyxpizza nere på Akropolis och det var väldigt gott. Vi skulle ha lunchat i dag, men det passade bättre att ses en stund igår kväll.

Jag fick släpa mig iväg till vårdcentralen med ett fästingbett som såg märkligt ut. Det var borrelia enligt läkaren så nu ska jag äta en kur penicillin igen.


Fredag 30 juni - Sommar

Jag är i stugan med Kajsa och njuter av sommaren. Det är så underbart här ute, jag förundras varje dag över att jag kan vara här hur mycket jag vill och att allt detta är H:s och mitt och att jag inte behöver åka hem till stan om jag inte vill. I morse vaknade jag av att det fläktade genom myggfönstren och gick upp till en strålande solskensdag. Jag har suttit i trädgården och läst och broderat. Varvat med att måla huset. Jag målar en stund och tar sedan paus och vilar och sedan målar jag lite till. Nu är tillbyggnaden färdigmålad och jag ska ge mig på resten av huset... en liten bit i taget.

Vår midsommarafton var väldigt mysig. Nilla och Daniel kom hit och vi lyckades med samlade tillgångar få ihop ett imponerande barskåp som vi utnyttjade flitigt. Trots regn och rusk (typiskt midsommarväder) hade vi det perfekt. Vi spelade boule mellan regnskurarna och åt och drack suveränt gott.

Nilla och Daniel stannade hela helgen och det var mysigt att hinna umgås lite. Daniel lekte med Kajsa så att hon genast fastnade för honom och följde efter honom överallt. ;-)
Under söndagen la Daniel och H golv medan Nilla och jag målade fönsterfoder och försökte göra nytta. Vi avlutade med en skogspromenad så vi hann med lite ensamprat.

Hela denna vecka som har förflutit sedan midsommar har jag bara njutit av att hinna i fatt allt jag vill göra här ute och börjar nu äntligen känna att jag inte har någon press på mig. Läser, broderar och lyssnar bokband och är ute i solen. I dag har jag som sagt suttit ute i trädgården hela dagen... varvat med måleri.

I tisdags var jag till Strängnäs och handlade och tittade i ostaffären och traskade runt och tittade i nästan alla affärer som finns där. Unnade mig en pocketbok och jordgubbar och bara det kändes lyxigt.


RSS 2.0