Fredag 19 januari 2007

Jag däckade helt efter jul och nyår och har inte haft någon ork till någonting. Jag har kommit igång med mitt nyårslöfte om att börja banta med viktväktarna, jag har varit och vägt in mig och följer deras program slaviskt, dessvärre känns det inte som jag går ner ett enda gram, men det visar sig om några veckor.
Jag hade tänkt skriva en ordentlig redogörelse för nyår eftersom vår nyårsafton var den trevligaste vi haft på flera år men orken räcker aldrig riktigt till och jag skjuter hela tiden upp det.
Det är påfrestande att vara så här trött och seg, hjärnan känns som tuggummi och kroppen har liksom gått in i någon slags dvala, varje gång jag måste "göra" någonting är jag svimfärdig och tappar osvikligen humöret.

Julen

Det var så underbart skönt att vara i Björsund nästan en hel vecka innan julafton för att få in stämningen och kunna njuta av hur mysig stugan blev med vackra juldukar och en liten minigran. Det kändes härligt att ligga i soffan med en bok och tänka på hur alla andra som inte har förmånen att vara sjuka ;-) stressar runt och ska fixa allting i sista minuten och måste trängas bland miljoner andra sena och stressade julfirare.
På fredagen var jag in till stan och hämtade upp H och griljerade skinkan och handlade lite och så åkte vi ut igen.
Claes kom med tåg sent på fredagskvällen och vi hämtade honom i Strängnäs. Eftersom det blev en sen kväll så tog vi sovmorgon på lördag och åt en sen frukost ihop. Jag ville provsmaka skinkan och fick tillslut igenom denna idé. Skinkan var den godaste jag fått tag på på flera år, jag hade köpt en färdigkokt även i år.
Claes och H gick ut i skogen och samlade lite granris att ha på förstutrappen. Tyvärr blev det ju ingen vit jul i år,utan gårdsplanen var täckt av brun blöt lera. Grankvistarna hjälpte upp en del även om primadonnan Kajsa minsann inte tänkte kliva på kvistarna, hon hoppade vigt över dom på in och utväg. Vid något tillfälle försökte hon dock flytta grenarna lite och tyckte nog att även gran kan vara trevligt att tugga på.

Vi hade det så otroligt mysigt Claes, H och jag i stugan hela julhelgen. Vi packade upp spelet "Riket" som vi köpt som julspel, och det visade sig vara en lyckoträff. Efter att satt oss in i spelat så var det riktigt riktigt roligt. Vi spelade i stort sett konstant, med paus för glöggdrickning och andra avbrott.

Själva julafton gick i samma lugna harmoniska anda, vi sov till halv elva och åt sedan god frukost och pratade en massa. Vi var kattvakter åt grannarnas katt så fram på dagen var vi dit och tittade till honom och passade på att duscha. Sedan hem och spela Riket igen. Det blev glögg och drinkar framför Kalle Anka och sedan lite Riket igen.

Alla hjälptes åt med att förbereda julmaten och så satt vi då äntligen där med ett massivt överflöd av mat och det kändes som vi knappt hann ta smakbitar av allt innan vi var proppmätta. Min stora favorit var även i år den stekta grönkålen. Det är H:s mamma som lärde mig uppskatta denna delikatess under de år vi firade jul i Halmstad. Jag kan inte fatta hur det går att välja rödkål istället eftersom rödkål är oätligt (i alla fall den "syrade"), medan grönkål suveränt gott.

Vi tittade naturligtvis på Karl-Bertil Johnsons jul innan vi gav oss på våra egna julklappar.
Jag fick så otroligt fina julklappar, av H en ny mobiltelefon, en riktigt fin med kamera, så gick jag Lost-boxen av både Henrik och Claes som inte hade haft någon som helst kommunikation emellan sig om julklappar. :-)
Den ena boxen är nu bytt mot "Mordkommissionen" dvd-box. Henrik fick sin gigantiska flaska whiskey som jag handlade i Tallinn plus en fin karaff och två whiskeyglas av mig. Så fick han en morgonrock att ha i Björsund. Claes fick en kandelaber som vi fyndat på loppmarknad och som vi verkligen gillade, jättefin i trä och mässing. Presentkort på Ikea så att han kan handla saker till sin lägenhet och en vit lampa. H fick en liten expressokokare av Claes och två paket gourmet expresso-kaffe. Otroligt lyxigt att kunna göra sin egen cappuchino. H fick presenkorthan också som han planerat att shoppa upp.

Jag tycker att årets jul slår alla andra jular jag upplevt med hästlängder, ingen stress, inga krav, bara en massa god mat, trevligt sällskap och sällskapsspel. Jag önskar att fler hade möjlighet att fira så enkelt och opretentiöst.

Jularna när systersonen S var liten tyckte jag också jättemycket om, han var så söt och hänförd av julen, precis som alla småbarn är och strålade hela han, Jag minns att jag en jul gick och bar runt honom och han ville titta på kulorna i granen i timmar. Känna på dom och sedan peka och säga "den lilla röda kulan, den lilla blåa kulan, den stora röda kulan" osv osv fast på barnspråk då förstås. *söt*

Vår lilla Kajsa fick till H:s förfäran julafton till ära en fin röd rosett runt halsen. H tycker att djur ska vara djur och inte daltas med. Men en röd rosett kan väl knappast klassas som djurplågeri. Jag tyckte hon blev väldigt söt i den.

RSS 2.0