Onsdag den 21 juni 2006 - Vi har vaknat ur dvalan

Vad jag har sovit! Med Kajsa bredvid mig eller med henne sovandes på min mage. När jag väl varvade ner så tog tröttheten över totalt och kroppen gick in i ett sovkoma. Inte fullt så farligt som det låter, :-) , jag har bara tagit igen förlorad sömn. I dag vaknade jag till liv igen och gav mig på att röja upp på tomten. Den var full med träspill och avfall från bygget, det tog ett bra tag att släpa undan allt överblivet virke och bära tillbaka tunga spett och hackor till verktygsboden. När det var klart så vässade jag lien och gav mig på allt gräs och taggbuskar som hotar att ta över tomten om det inte tuktas. Det är väldigt tungt att slå gräs med lie så jag får ta en liten bit och sedan vila och sedan slå en liten bit till. Med tålamod kommer jag ha rensat upp tomten lagom till hösten. *ironisk* Får väl önska mig någon smart elektrisk grästrimmer i födelsedagspresent... jag börjar inse att det inte är varken lätt eller billigt med sommarstuga, jobb, jobb, och jobb och ständigt saker som måste köpas. Nu står Falu rödfärg överst på listan, tätt följt av färg till innerväggarna på nybygget, samt nya takrännor eftersom två har gått sönder. Vi måste även köpa en låskolv till nya ytterdörren samt en hel del annat smått och gott som vi förmodligen inte har pengar till.

Trots att stugan tär på kassan och jag sliter ut mig på att hålla allting i ordning så är jag överlycklig att H och jag äger detta paradis. Det är säkert väldigt nyttigt för mig att jobba i trädgården så jag får lite motion.
Läkaren jag besökte i måndags mätte mitt blodtryck och det var för högt. Jag hade det på känn eftersom jag känner igen huvudvärken och svettattackerna från förra gången jag hade högt blodtryck. Jag ska gå och kolla blodtrycket hos en distriktsköterska. Jag fick naturligtvis rådet att gå ner några kilo också, inte särskilt oväntat. Efter det har jag börjat drömma om att jag bantar och jag tror att en process satt igång, för i dag var jag inte sugen på de syltmunkar som mamma och pappa hade med sig och jag var inte sugen på kvällsmat. Jag längtar efter jordgubbar och frukt. Jag hoppas att denna känsla håller i sig och kan ge mig en skjuts i rätt riktning, jag känner ju att jag spårat ur och går upp i vikt okontrollerat. Jag reagerar liksom tvärt emot hur jag borde, ju mer jag tänker på att jag borde banta desto mer okontrollerat blir sötsuget. Kanske är det det som kallas att tröstäta? Något jag inte riktigt vill kännas vid att jag ägnar mig åt.

Min syster och hennes familj har semester nu och ska åka på en sista minuten resa till Kreta. Jag är så glad för deras skull för jag vet att min syster längtat efter att åka till Kreta. Dom brukar åka dit varje år, men i år ska dom åka till Björkliden och vandra i fjällen tillsammans med mamma och pappa i augusti. Med andra ord så var det meningen att det inte skulle bli Kreta denna semester men syrran fick tillbaka pengar på skatten och hittade en bra resa. Så dom åker imorgon! Det är tur det, för det har regnat okontrollerat både i går och i dag och är inget vidare semesterväder här i Sverige. Det ska regna på nu i Midsommar också vilket känns väldigt trist. Men vi ska naturligtvis fira ändå, svensk midsommar inkluderar nästan regn. På lunchen kommer bara mamma och pappa... och kanske grannen Johanna, men å andra sidan har inte Johanna hört av sig alls, trots att jag skickat ett par sms, så jag räknar inte riktigt med henne, kommer hon så är hon välkommen, kommer hon inte så klarar vi oss fint ändå. Till kvällen kommer Nilla och Daniel. Dom ska hämta upp H på vägen inne i stan och så ska vi grilla och dricka drinkar här ute. Det ska bli jättekul, det är evigheter sedan jag träffade Nilla.

Min syster med familj var här igår och tittade på utbyggnaden. Jag tror dom tyckte att det blev fint. Det var inget mysigt väder, regn som sagt så det blev en kort visit. Min syster trivs verkligen inte här ute på landet, man riktigt ser på henne hur det börjar krypa i henne av rastlöshet efter fem minuter. Inte blir det bättre av att hon är livrädd för ormar och fästingar.

I dag har mamma och pappa varit här. Jag tror att pappa ljög mig rätt upp i ansiktet. I måndags eftermiddag när jag kom ut så stod lillstugedörren på vid gavel. Jag antog att det var H och hans pappa som utarbetade och trötta i söndagskväll hade glömt att stänga och låsa. I går upptäckte jag dock att fågelfrömatarna hängde påfyllda i varsitt träd. Henriks mamma och jag hade plockat ner dom och ställt dom i vedboden eftersom vi hela tiden slog huvudet i dom under arbetet med bygget. H och hans pappa skulle aldrig ha tagit fram dom och fyllt på dom i söndagskväll, det sista dom tänkte på efter 13 timmars jobb var fåglar och fågelfrö, men jag frågade ändå H om de låst lillstugan och om fågelmatarna. Lillstugan var låst när H och hans pappa åkte och de hade inte hängt ut fågelfrö.
Alltså tog jag förgivet att pappa varit här i måndags när jag var inne i stan. Mamma och han har nycklar hit och pappa matar alltid fåglarna. Jag blev lite irriterad över att han inte sagt något eftersom vi bestämt att mamma och pappa ska säga till när dom har varit här eller planerar att åka hit, dessutom tyckte jag att det var konstigt att han inte kommenterat bygget när vi pratat i telefon. När dom kom hit i dag så hävdar han att han inte varit här, att han inte var här i måndags. Han trodde att vår granne satt ut fågelfrö... vilket är absurt eftersom hon inte har nyckel. Jag blir så irriterad över att han ljuger, det är så onödigt, varför inte bara säga som det är? Jag är säker på att han åkte ut i "smyg" i måndags efter att jag pratat med mamma i telefon och sagt att H:s föräldrar åkt hem och att jag skulle till vårdcentralen på mitt läkarbesök. Han sa inget till mamma och tänkte inte säga något till mig om att han varit här ute och inspekterat, för det var naturligtvis det han gjorde. Kollade om vi eldad virke i tunnan, kollat hur bygget blev osv. Jag fattar bara inte varför han satte ut fågelfrö om han ville vara hemlig, han måste ju ha fattat att det skulle avslöja honom. Dessutom är det hela så dumt, han är inte förbjuden att åka hit så varför inte tala sanning? Varför berättade han inte för mamma att han varit här? Så dumt, så dumt.

Hur som helst kom dom hit i dag och tittade. Mamma tyckte rummet var större än hon väntat sig och tyckte det blev väldigt bra. Pappa sa inte så mycket alls, han pysslade lite på tomten i stället. De blev kvar några timmar trots regn.

Imorgon ska jag in till stan och handla midsommarmat. Vi har som vanligt begränsad kassa, så det blir inte den lyx och klass som jag skulle vilja. Men jag har grillkött i frysen, ryggbiff som jag köpte billigt för ett tag sedan, jag tror det är riktigt fint kött och det räcker till oss alla. Dessutom  har jag sill kvar från nu i veckan när H:s mamma köpte sill till en lunch vi åt här ute. Jag ska fylla på med någon burk, men det räcker.
Alkohol har vi det mesta, jag ska bara köpa lite groggvirke. Det kommer bli en bra helg det känner jag på mig.


Tisdag den 20 juni 2006 - Två trötta tjejer i Björsund

Kajsa och jag sover i kapp. Klockan är halv fyra och jag tror att jag sammanlagt varit vaken cirka två timmar i dag. Först sov jag halv tolv i morse och sedan slocknade jag igen när jag lade mig i soffan för att läsa efter att ha intagit frukost. Kroppen har tydligen lite sömn att ta igen, jag är helt slut. H:s föräldrar åkte hem i går morse. Vi avslutade bygget vid nio i söndagskväll, allt utvändigt är klart men innertak och innergolv ska H fixa när han får tid. Jag tycker att det är fantastiskt att H och hans pappa hann bygga ett helt rum med tak, fönster och alla detaljer som ett nybygge har på bara en vecka. Utifrån ser huset helt "nytt" ut eftersom det har fått en ny form. Henriks mamma och jag har målat väggarna utvändigt med falurödfärg och husknutarna vita liksom resten av stugan. Det ska bli roligt att möblera och fixa invändigt sedan. Tycker det är enormt generöst av H:s föräldrar att bekosta hela bygget och bjuda på all mat och dryck och all arbetstid. Jag tror att H:s mamma var lika trött och sliten som jag i söndags, men hon försökte också dölja det. Jag pressade mig till mitt yttersta för att inte däcka och uträttade det som krävdes av mig. Antar att jag betalar för det nu jag har fått urinvägsinfektion och äter penicillin.  H var ledig i går men har börjat jobba i dag, han skulle nog också behöva vila upp sig efter alla långa arbetsdagar med tungt jobb. Å andra sidan tror jag han mår bra av allt kroppsarbete.

Jag är för trött och hittar inte orden och sitter bara och stirrar på dataskärmen. Jag får skriva mer senare eller en annan dag.


torsdag 15 juni 2006 - Vi jobbar på

Min kropp tar helt klart stryk av det ovant tunga arbete jag utsätter den för, jag är helt slut i kväll igen. Men jag lyckas hur som helst ta mig upp ur sängen varje dag och göra nytta. I dag har H:s mamma och jag målat en väldig massa brädor, satt fast trädgårdvattenslangen med rep nere vid bryggan där den ligger nu. Jag har diskat en gigantisk disk här ute i Björsund och serverat lunch och gjort en rabarberpaj. Dessutom har vi tömt ut det skitiga vattnet ur regnvattenstunnorna och skurat tunnorna med såpa. Nu står dom rena och fina och väntar på nästa regnväder. H och hans pappa har satt ytterpanel på tillbyggnaden och det blir väldigt fint. Nere från vägen så ser stugan mer ut som en "riktig" sommarstuga nu, inte bara en fyrkant. Är för trött för att riktigt förklara hur jag menar. Jag har så fruktansvärt ont överallt. Jag har naturligtvis tagit värktabletter, men när jag har så här ont så tar värktabletterna bara udden av smärtan det värsta är kvar... tillsammans med dimman i hjärnan. Det tog på ryggen att måla. I morgon ska vi måla hela dagen jag fattar inte riktigt hur det ska gå till. Innerväggar och ytterväggar på tillbyggnaden ska målas. På ett sätt gillar jag att måla, det ger så snabbt resultat och är kul. Fast jag får sån jäkla värk... i handleden på armen jag håller penseln i, under fötterna (märkligt ställe att ha ont på, känns som fötterna är dubbelt så stora och svullna och ömma men dom ser naturligtvis ut som vanligt) och så ryggen och nacken som just nu skriker i kapp. Skulle behöva en dags vila att komma igen på, men det finns det inte tid till.

Jag är även om jag just nu låter trött och grinig, väldigt glad och tacksam över allt H:s föräldrar gör härute i Björsund. Tillbyggnaden blir både fin och praktisk, det ska bli underbart med mer utrymme. H:s mamma har hjälpt mig med massor av praktiska saker härute, det är så mycket som jag SKA göra men som inte blir gjort. Nu är det mesta förutom allt ogräs i rabatterna åtgärdat.
Jag är även stolt över att jag själv kunnat delta så mycket i det vi gör. Jag har inte behövt ursäkta mig och vila en enda dag. Jag har trots värk och dimma i huvudet lyckas uträtta väldigt mycket i mina ögon mätt. Enligt H:s mamma så gör hon och jag ingenting medan våra respektive sliter från 8-19 varje dag. Sant är förstås att H och  hans pappa jobbar enormt hårt och tar vara på varenda minut, men att vi inte gör ett dugg är helt fel. Jag gör mer denna vecka än jag gjort på månader och det är skönt att tänja kroppens gränser och se vad jag klarar av. Synd att jag inte lyckas få till en arbetsträning under sommaren för jag har definitiv mer kraft nu. Värmen gör mirakel med min hälsa. Jag känner mig mycket stolt över att känna att jag verkligen jobbar och inte maskar på brevid. Fast som sagt, nu skulle jag behöva en vilodag och låta kroppen ta igen sig, jag har en känsla av att det kommer slå tillbaka om jag fortsätter i samma tempo och inte lyssnar på varningsignalerna. Men vad sjutton, tre jobbdagar kvar och sedan kan jag njuta av några lediga dagar innan midsommar.

H är också rätt sliten men han tycker det är roligt att bygga och trivs enormt bra med ordentligt kroppsarbete, så han är nog också trött på ett bra sätt. Han mår verkligen mycket bättre av att jobba så här och inte sitta vid datorn så mycket. Han äter bättre och är på bättre humör. Jag hoppas denna flit håller i sig även när hans föräldrar har åkt hem, för det finns massor att göra här ute. Sysslorna tar aldrig slut med stor tomt och sommarstuga har jag numera lärt mig. Det är hela tiden något som måste fixas, målas eller repareras.

H:s mamma har sytt vaxduksdraperier till utediskbänken. Vi var och valde ut ett tyg i går. Det blev kanonbra. Tänk att någon så "enkelt" kan göra så stor skillnad för trevnaden. Jag hade aldrig kommit på den idén själv jag är så dålig på att "pyssla" och tänka ut förbättringar. Björsund blir mer och mer H:s och mitt för varje förändring vi gör, underbart. Snart har vi "tvättat" bort mamma och pappa helt och hållet.

Jag har stannat kvar ensam i stugan i kväll. Behöver lite "egen" tid, dessutom tror jag att H.s föräldrar tycker det är trevligt att umgås med H ensam, de träffas inte så ofta.
Jag ska snart lägga mig, det blir tidiga kvällar för min del. Nu är klockan snart nio. En timme med en bok blir lagom innan sovdags. Kajsa är här ute med mig och hon är också dödstrött. I dag har hon fått en massa skäll eftersom hon var på och åt och förstörde isoleringen som H och hans pappa höll på med. Man behöver bara titta bort några sekunder så hittar hon på något hon inte får. Hon gräver gropar i trädgårdslandet, tuggar på allt inom räckhåll som verkar förbjudet osv. Ordentligt med skäll blev det från både H:s mamma och från mig under dagen. Hon hade det lite roligt medan vi fixade med sjövattenslangen för då badade hon och simmade efter pinnar nere vid bryggan. Men annars är hon mest rädd för allt oljud från såg, hammare och spik. Plus att hon förstås blir uttråkad av att gå i sin löplina och inte få någon uppmärksamhet. Inte så konstigt att det verkar spännande att leka med isoleringen.


Tisdag 13 juni 2006 - Snart har vi en förstuga!

Bygget går snabbt framåt, nu är alla väggar uppe och imorgon ska dom lägga taket. Jag har som vanligt väldigt svårt att föreställa mig hur resultatet kommer att bli men jag tror det blir bra. Väldigt praktiskt med utrymme att hänga av sig kläder, ha ved och dynor till utemöblerna. Det kommer bli ett stort fönster på ena väggen så att vi kan se ner till sjön. ;-)

Tyvärr gick det inte att lösa problemet med dricksvattnet från grannen Johanna. Vi har provat att köpa nya delar att koppla in på hennes blandare och både H och hans pappa har försökt få det att bli helt perfekt, men något strular så att strömmen går hos henne om vattnet är på. Efter mycket krångel och rätt mycket frustration bestämde vi oss för att strunta i alltihop och ta med dricksvatten hemifrån. Inget roligt alls eftersom det är väldigt tungt att bära dunkar fram och tillbaka nu under sommaren går det åt så mycket vatten. Vi är fler därute och att diska drar vatten. Vi har hur som helst inget alternativ, att borra en egen brunn skulle kosta mycket mer än vad vi kan drömma om att få ihop. OM vi får låna pengar till att bygga en riktigt villa och bosätta oss därute så får vi borra brunn i samband med det. Ska kolla upp om kan ta vatten från någon bensinmack i närheten så vi slipper bära dunkarna från lägenheten till bilen, vi har en gallergrind som vi måste igenom innan man kommer till bilen och det blir en bit extra att bära. Enklare att fylla på dunkar så nära bilens bagageutrymme som möjligt, plus en bra skottkärra att köra dunkarna på i Björsund.

Det var skönt att sova en natt i Björsund, jag kunde dock inte sova särskilt bra var övertrött och hade ryckningar och myrkryp i benen. Somnade vid ett i natt och vaknade och var väldigt seg klockan sju imorse. Ville somna om men jag visste att H och hans pappa snart skulle komma så jag tvingade mig upp. I dag har jag dock inte jobbat lika hårt som dom senaste dagarna. Jag har rensat i trädgårdslandet, satt gräs på en plätt där vi flyttat en blomsterrabatt och lekt med Kajsa. Jag tog ner Kajsa till bryggan och så fick hon simma efter pinnar. Hon är så söt när hon ivrigt simmar efter sina pinnar helt överlycklig över att bada i sjön. (Bada i badkar är en mardröm, men att bada i sjövatten är tydligen väldigt kul.) Dessutom bra att svalka av henne i denna hetta.
Sedan lagade jag lunch till H och hans pappa, var och handlade folköl till och diskade. Det går åt en del öl till byggkarlarna, två sexpack bara i dag. ;-) Inte så konstigt i denna värme. I dag var det över 30 grader i skuggan där ute.

Här hemma i stan så har H:s mamma sytt färdigt tyget till soffan och när jag kom hem från stugan så var soffan färdig och blev riktigt bra! Skönt att kunna sitta i soffan utan att behöva skämmas över de stora hålen i tyget.

Är väldigt trött ikväll också men det får gå.


Måndag 12 juni 2006 - trött, trött, trött

Rubriken sammanfattar hur det känns just nu. Är fysiskt och psykiskt totalt utmattad. Skulle behöva en vecka i total stillhet utan kontakt med en enda människa bara sova och sova och fylla på med kraft. Nu har jag tyvärr ingen vecka utan ynkliga 12 timmar. Jag sover ensam ute i Björsund (Kajsa är förstås med mig så helt ensam är jag inte) i natt. H och hans föräldrar är hemma i stan. Jag är nog egentligen för trött för att skriva, hjärnan känns tom på ord, men jag vill i alla fall göra ett försök. Bygget går raskt framåt och snart har vi en ny entré. Eller ett helt nytt rum skulle man kunna säga, för tillbyggnaden blir 10 kvadratmeter och så smått som allt är härute är det rejält med extra plats.
Medan H och hans pappa har snickrat för glatta livet så har H:s mamma och jag genomfört lite mindre projekt som ändå känns väl så stora. ;-) Vi har köpt tyg till vår vardagsrumssoffa (den i lägenheten) och H:s mamma syr nya överdrag till soffan, lappar på det gamla så det trasiga döljs under nytt fint tyg. Vi har även tvättat allt gammalt tyg på soffan så den är som ny. I dag var jag och köpte ett vinrött tyg till kökssoffan som stod här ute i stugan innan renoveringen och som vi sedan dess haft i vårt källarförråd. Nu ska den få nytt överdrag och placeras i utbyggnaden när den är klar.
Jag har kämpar i timmar med vattnet från sjön. H:s mamma har hjälp sig så gott hon kunnat och efter tre dagar och massor av jobb lyckades vi lösa problemet och få vattnet att fungera. Antagligen låg slangen nere i dyn vid vassen istället för i sjön, vi halade upp slangen på land och la den under en brygga där vi (H och jag) kan dra upp den under vintern och på så sätt ha lite bättre koll på den.
Det var verkligen i sista stund som jag fick igång vattenpumpen med sjövatten, för våra blommor har lidit svårt av värmen. Det har blivit värmebölja och är något så otroligt varmt. Jag som längtat efter värme i flera veckor har äntligen fått min dröm infriad. Mitt i det vill jag förstås ha svala vindpustar istället för att sitta här i bastuvärme endast iklädd linne och trosor och svettas floder fast klockan är tio på kvällen. Samtidigt måste jag medge att utan denna värme skulle jag aldrig ha klarat av det tempo vi kört i sedan i fredags. Jag har jobbat mer dessa fyra dagar än vad jag normalt gör på flera månader. Det känns enormt tillfredställande att få så mycket gjort men det sliter hårt på mig. Jag har så ont i nacken att jag knappt kan röra på huvudet och är öm i hela kroppen. Så denna förbannade sega trötthet som jag inte kan sova bort. Ändå VILL jag försöka hålla tempot uppe så länge H:s föräldrar är här. Fast jag vet inte om jag kommer klara så många dagar till. Tja, det visar sig.

Jag planterade alla tomatplantor i "växthuset" i dag. Fäste upp stjälkarna med tråd och satte upp stöttande pinnar. Kände mig väldigt nöjd med resultatet, kanske blir jag riktigt bra på det här med trädgård tillslut. Jag svettades floder över tomaterna så till den milda grad att jag nästan inbillade mig att jag höll på att rinna bort. Naturligtvis gassade solen på för fullt just där jag stod. H påpekar dock att jag varken är tvungen att såga, spika eller sätta upp reglar och spånplattor. Tack och lov för det, för då skulle tillbyggnaden vara dödsdömd, jag är förundrad över att H och hans pappa verkligen fixar att bygga så här avancerat utan "hjälp". Det känns som trolleri för mig som knappat kan spika i en spik eller sätta upp en tavla utan att kämpa ordentligt. Dyrt blir det förstås också, H:s föräldrar betalar allting. Till och med all mat vi äter och saker som vi handlar "runt om". H:s mamma betalade för tyget till vardagsrumssoffan och för tyget till kökssoffan. Hon har också planer på att bekosta lite andra prylar som fattas här ute. H:s pappa betalar allt byggmaterial, ny ytterdörr osv. I dag var jag på systemet (vi har druckit vin varje kväll, till varje middag) för att fylla på barskåpet och fick då pengar av H:s mamma. Jag får dåligt samvete av att de bjuder på allt, samtidigt som jag försöker intala mig att det inte drabbar någon fattig. Men jag önskar att vi skulle kunna få bjuda på mat och lite som vi ändå KAN bjuda på... för att det skulle kännas lite bättre för H och mig. Men jag tänker verkligen inte klaga. Jag tackar och bockar och tar emot.

Claes ringde i dag och jag blev jätteglad. Han berättade om sitt café. Jag drabbades av desperat längtan efter Claes och Stockholm. Skulle vilja strosa runt i gamla stan, se Claes nya lägenhet, fika på hans fik, gå och titta vid Hötorgshallarna och Söderhallarna, dricka en öl på Medborgarplatsen. Tyvärr har jag varken pengar eller tid. :-(

Nej, nu måste jag sova. Får se om jag lyckas sno till mig ännu någon ensam kväll i stugan men jag tänker inte räkna med det.


Torsdag 8 juni 2006 - Dåliga vibbar

Usch, jag sitter här och är orolig för att H:s föräldrar kommer i morgon. Jag vill alltid visa upp en snygg fasad när dom kommer, det vill säga, att ha välstädat, bjuda på god middag och vara pigg och fräsch. Låter så enkelt. Hm. Lägenheten ser ut som jag vet inte vad, men ska städas imorgon förmiddag. Vi har tvätttid också och ska tvätta en gigantisk hög med smutskläder. Middag har jag letat igenom frys och skafferi för att få ihop, vi har inte råd att åka och handla något "extra". Det blir kycklingwok med ris, jag har kycklingfilé och broccoli i frysen och bambuskott på burk. Ska nog lyckas få ihop något ätbart. Vin och gin var jag ut till Björsund och hämtade, som tur var så hade vi en flaska rödvin därute samt lite gin som jag snålat på ända sedan jul.
Jag skulle vilja ha allt i perfekt ordning, men det är omöjligt, det får bli som det blir. Skulle behöva lite urkrafter så jag orkade genomföra en ordentlig vårrengöring av lägenheten. Tvätta fönster, damma lister, torka alla ytor osv. Nu blir det fuskstädning som vanligt. Bort med allt synligt damm och plocka undan allt skräp för att lägga det någonstans där det inte syns så tydligt. Pigg och fräsch? Dream on.

Jag höll på att gå i taket nu på eftermiddagen när H framförde önskemål från hans föräldrar att dom skulle slippa "artighetsumgås" med mina. Om jag hade fått veta det för en vecka sedan så hade det inte varit något problem, men nu har mamma ställt in sig på att få bjuda på fika på lördag ute i Björsund, mamma ska göra rabarberpaj osv. Jag kan omöjligt ställa in den fikastunden NU. Så vi får försöka ta oss igenom det, allihop. H:s föräldrar är duktiga på social samvaro så vi klarar det nog, jag hoppas att mina föräldrar inser att det inte blir någon lång fikasession som ska vara flera timmar, utan att vi snabbt kan dricka kaffe och få det överstökat.

Tyvärr vet jag att mamma och pappa verkligen ser fram emot att träffas allihop och redan har planerat vad dom ska ha på sig osv, pappa skulle till och med åka in en sväng extra till stan för att hämta ett nytt ombyte kläder. Ju mer jag tänker på det ju mer nervös blir jag. :-(

Min dag i dag har varit splittrad. Jag åkte till växthuset nästan direkt efter jag vaknat och valde ut blommor för mitt presentkort. Hittade förstås massor med underbara blommor och ville köpa mycket mycket mer än vad jag hade budget för. Tillslut valde jag några pelargoner och en stor blekrosa blomma som kan stå ute hela sommaren. Köpte en plastblomma till vår balkong här inne i stan också. H vill inte ha riktiga blommor där för han tror att han kommer glömma att vattna dom när jag är i Björsund och att det vore bortkastade pengar. H har redan visat sin talang att glömma vattna på dom flesta av våra inneblommor, jag kastade tre mumifierade blomkadaver nu denna vecka, så idén med plastblommor är inte helt tagen ur luften. Önskar bara att jag haft råd att köpa lite fler. Den som jag köpte och har satt upp på balkongen är väldigt fin för att vara konstgjord, den ser äkta ut, men det skulle behövas några till för att få balkongen riktigt mysig.

Efter blomsterinköp åkte jag vidare till Björsund för att plantera mina blommor. Kajas var förstås med och blev överlycklig av att mamma och pappa befann sig i stugan. ;-) Själv blev jag bara bedrövad över att se H:s och min mysiga sommarstuga förvandlad i ett total kaos av prylar. Jag förstår verkligen inte hur mamma och pappa bär sig åt för att ha prylar, kläder, matvaror och skräp precis överallt utan någon som helst ordning. Det ligger äggskal på diskbänken, det står kastrullen med märkligt innehåll på blomsterbänken. För att kunna sitta vid matbordet måste det först rensas från strumpor, mediciner, smulor och papperstussar. Puh! Jag undrar om dom själva är blinda av kaoset eller så vana vid det att dom slutat lägga märke till det?

Mamma och jag var ut med roddbåt i vassen för att försöka lokalisera en vattenslang som mamma och pappa senast såg i en vassdunge för tre år sedan. Ett hopplöst företag från början eftersom slangen antagligen är övervuxen med vass och sjögyttja och ingen verkar veta exakt var den ligger. Hur som helst snurrade jag runt med ekan och rodde för glatta livet medan mamma höll utkik efter den försvunna slangen. Jag var inne i vassen och demolerade med årorna i nästan två timmar. Ingen slang syntes till. Vi fick ge upp. Mitt förslag är att vi (H och jag) köper en ny vattenslang och skarvar med den befintliga delen som ligger dragen under ett gärde från vår tomt.
Vi har hållit på i omgångar med att försöka få igång vår pump med sjövatten så vi kan vattna blommorna. Förmodligen är den bit av slangen som ligger i vattnet/vassen trasig och det är därför vi inte får pumpen att fungera som den ska. Vi gjorde ett sista försök att få igång pumpen efter mammas och min tvåtimmars nöjestripp i vassen var avslutad, men pumpen gick inte att få igång. Så nu gäller det att skaka fram pengar till en ny vattenslang, en bottenventil och en "koppling". Skoj, skoj. Helst denna månad också eftersom blommorna i Björsund behöver vatten NU och inte kan vänta. Nu har vi varken drickvatten eller sjövatten. Toppen!  Fick förresten en trevlig räkning på dryga 550 kr för sophämtning i dag också och det är inte ens för hela sommaren, det är roligt med sommarstuga. Hm.

Planterade rätt uppgivet mina pelargoner i krukor, men jag var trött och ville hem, så jag var inte särskilt engagerad. Har dåligt samvete för att mamma och pappa måste vara ute ur stugan två dagar tidigare än vad vi sa från början eftersom H:s föräldrar kommer tidigare... jag får erbjuda föräldrarna att vara där någonting mer senare i sommar... och förbereda mig på nytt kaos. Ja, ja.

Väl hemma i lägenheten så hade H börjar städa, mycket bra. Han har fixat balkongen och toaletten. Resten får vi ta imorgon.
Jag har tittat på finalavsnitten på Projekt Runway och är inte riktigt nöjd med vinnaren. Det var inte min favorit Santino Rice som vann.

Och nu helt plötsligt tar tiden ett skutt och det är måndag den 19 juni och H:s föräldrar har varit här, umgåtts, byggt en entré och tackat för sig och åkt hem igen och imorgon ska jag åka ut och inspektera bygget och njuta av lugnet och friden i Björsund och börja planera för midsommarfest.

Inte? Fan också, okej, fredag 9 juni imorgon... Life sucks.


Onsdag den 7 juni 2006 - Vattenproblem och nationaldag

Min hjärna hänger inte riktigt med i dag. Har en sådan där dag då jag nästan känner mig drogad därför att hjärnan har fullt upp att kämpa med smärtsignaler från min dumma kropp. Jag skrev just ett mail till mina journalistvänner och stavade fel på vartannat ord därför att fingrarna inte hänger med som dom ska på tangentbordet, tur att det finns stavningsprogram.
H och jag hade planerat att tvätta och städa i dag, men det var inte genomförbart när jag är i detta skick, så vi sköt som vanligt upp det som ska göras. På fredag hoppas jag att jag är i skick att tvätta och dammsuga. Rättare sagt måste jag vara i skick då eftersom H:s föräldrar kommer på fredagskväll. De förväntar sig god middag, vin och en trevlig kväll. Så på fredag blir det tvätt, städning, middagsbjudning och social samvaro.

I går var det nationaldag. När nu nationaldagen blivit helgdag så signalerar det att man borde göra någonting speciellt för att fira. Men hur firar man egentligen en nationaldag? Gå runt med en Sverigeflagga är inte min stil alls. Vi har noll och intet i pengaväg denna månad (det börjar bli mer regel än undantag tyvärr) så att bränna slantar var det inte tal om. H och jag ringde min syster och hennes sambo för att höra om dom hade någon bra plan för nationaldagen. Det hade dom inte, men tyckte att vi kunde "fira" tillsammans hur som helst. Så vi tog med oss Kajsa och gick över till A och B. Väl där fick vi en öl i handen tillsammans med trevligt sällskap. Vi satt och snackade ett tag och sedan skickade jag och min syster iväg våra respektive för att inhandla ingredienser till en tacomiddag. H och jag tackade och bockade över att bli bjudna på middag... som sagt; pengar växer inte på träd för oss just nu.
A och jag började planera att vi skulle göra rabarberpaj till efterrätt. Medan vi funderade på det serverade A mig en mycket god vodka madarin-drink.
Efter 25 minuter ringer våra män från en pub där dom hamnat istället för att gå till affären. Där serverades tacobuffé, så dom tyckte att det vore smidigare att äta där. Så typiskt män... säger jag som inte tycker att man ska sätta varken män eller kvinnor i fack, men ändå.
A och jag hade sett fram emot att laga maten tillsammans och det går inte att komma ifrån att hemlagat alltid är godare. Men men, som H påpekade, det blir ju ingen disk att ta hand om.
A och min systerson och jag traskade med andra ord också iväg till krogen där det blev ännu en öl (cola till systersonen) och tacobuffé. Vid det laget var jag så utsvulten att jag gladeligen stoppat i mig vad som helst som fanns i närheten och det som fanns var just tacobuffé. Vi högg in på den och den var helt okej, lite tam i smaken förstås, vi har nog starkare sås och mer vitlök i när vi gör hemma. Men det var gott och trevligt. Fast på något sätt känns det "bättre" att bli bjuden på mat hemma hos någon än att bli bjuden på en krog. Kan inte riktigt förklara hur jag menar... men när man går på krog tillsammans så känns det mer rättvist att alla betalar sin del och så blev det inte nu. Min syster fick stå för nöjet att betala för oss alla.
Efter det hyrde vi en skräckfilm som vi gick hem till H och mig och såg tillsammans medan vi intog nypoppade popcorn. Det var en dansk film som var okej, ingen höjdare, med ingen kalkonrulle heller.

Så nu vet vi hur vi traditionsenligt ska fira nationaldagen, lite lagom med alkohol och tacomiddag tillsammans med min syster, B och min systerson S. Nästa år är det H och jag som bjuder.

Jaha, det är med pengar börjar bli en tröttsam vana i H:s och mitt liv. Vi handlar mat en gång och betalar räkningarna och sedan är pengarna slut. Denna månad fick vi ta av Kajsas pengar för att få det att gå ihop. (Vi försöker sätta undan 500 kr till henne varje månad så att vi ska ha till veterinärkostnad om hon bli sjuk, men än så länge har vi noll kronor på hennes konto eftersom vi hela tiden måste använda dom till annat.) Naturligtvis funderar vi på hur vi ska bli bättre på att hålla en budget så att detta att inte ha ett öre inte kommer som en överraskning varje månad, men det är svårt. Vi unnar oss inte särskilt mycket i nöjesväg varken H eller jag. Denna månad har jag köpt kaktusar ut till Björsund samt ett par goda ostar och lite godis till mig, annars har jag bara handlar vanliga basvaror som vi måste ha. H har köpt snus och varit ute med sin klass på avslutningsmiddag en kväll, men inte heller han har "slösat". Det är helt enkelt dyrt att ha sommarstuga, bil och hund.

Kajsa och jag var i Björsund till i måndags då mamma och pappa kom ut för att tillbringa sin vecka där ute. H var ute lördag till söndag. När H var ute så grillade vi fläskfilé och majskolvar och avnjöt detta till en fransk potatissallad som jag gjorde själv enligt mitt eget recept. Gott. Vi delade på en flaska vin också, det var till och med sol så att vi kunde sitta ute och äta. Mysigt.
Vi har fått och kopplat in digitalboxen nu. Dem fungerar med befintlig antenn vilket var en lättnad, vi har inte haft råd att köpa en ny och bättre antenn just nu. Så nu har vi massor av kanaler på vår mini-tv där ute. H:s föräldrar ska ta med sig en gammal tv av lite större format som vi kan ha där istället för denna lilla 14 tummare. Bra. Så nu kan jag följa mina fåniga dokusåpor vart jag än är, mycket trevligt. Just nu har jag helt fastnat för Projekt Runway som går på trean. Den handlar om designers som ska skapa kläder och de tre som är kvar i slutet får sy upp en hel kollektion med kläder att visa på en riktig modevisning. Den som vinner får pengar att starta ett eget klädmärke. Det som är skoj med just denna serie är att deltagarna verkligen GÖR något, dessutom är det kul att se hur deras kläder blir.

Johanna kom ut till sin sommarstuga i lördags och kom över en stund på kvällen. På söndagen skulle vi koppla in hennes "utevatten" där vi har en vattenslang till vår stuga inkopplad så att vi kan ta vatten därifrån istället för att släpa med oss hemifrån i dunkar. Det är verkligen ett minus att vi inte har en egen brunn.
H jobbade i tre timmar med att koppla in alla slangar och skruva till allting och täta så att det inte skulle läcka osv. Johanna var väldigt petig med att det inte fick läcka något vatten och ville helst ha det helt tätt, vilket inte var möjligt. H gjorde om proceduren tre gånger utan att hon blev nöjd med slutresultatet. När vi tillslut gav upp läckte det lite lite lite, och jag förstår egentligen inte vad det var som gjorde att vi inte kunde kunde strunta i dessa små små droppar och låta det hela vara. Hennes utedusch som vi kopplade ihop är ju utomhus, så det läcker inte vatten inomhus. Dessutom så blir det mer blött av en regnskur än vad det skulle bli av det lilla läckaget från duschslangen. Men Johanna var hur som helst inte nöjd hon var lite rädd att vattnet skulle ta sig in under husgrunden och förstöra den. Tillslut gav H upp och ingen av oss var på särskilt bra humör. Jag fyllde på våra vattendunkar och kände mig rätt uppgiven. Vi ska försöka igen nu veckan som kommer. Kanske är lösningen att köpa helt nya tillbehör och hoppas på ett bättre, läckfritt,  resultat.

I söndagskväll efter att jag skjutsat hem H träffades Johanna och jag och hade en ostkväll. Vi njöt av goda ostar och kex tillsammans med grönt te. Vi försökte koppla bort vattenproblemet och ha en trevlig kväll och vi lyckades riktigt bra. :-)

Denna vecka är som sagt mamma och pappa i Björsund. Jag trivs bättre än vad jag trodde med några dagar inne i stan. Det var mysigt att träffa A, B och S i går. Dagen i dag skulle jag gärna hoppat över eftersom det är en sådan där seg och jobbig dag då jag har ont och mår konstigt. Förmodligen är det bättre imorgon och då ska jag till biblioteket och till växthuset för att köpa blommor till utekrukorna i Björsund. Jag har som tur är presentkort på Växthuset som jag fick i födelsedagspresent, så det ska jag shoppa upp.

Jag är godissugen... löjligt sugen på något sött och onyttigt. Undrar om jag blivit "sockerberoende"? Jag skulle helst vilja ha en godispåse om dagen, en full godisskål förjämnan. Men det fungerar ju inte när vi inte har några pengar och dessutom ska jag helst inte ska bli tjockare än vad jag är nu. Just nu skulle jag ge en hel del för en god glass eller en påse smågodis.


Onsdag den 31 maj 2006 - Ogräs i trädgårdslandet

Kajsa och jag är i stugan, som vanligt. :-) Jag har precis rensat i trädgårdslandet och konstaterat att det är mer ogräs än grödor som växer där. Potatisen har kommit upp fint, vilket kanske beror på att mamma skötte just den delen. Raderna med morötter, rädisor och sallad som jag hade ansvar för är näst intill obefintliga. Hm. Bättre lycka nästa år antar jag.
Det har regnat varje dag och jag längtar efter sol så jag kan sitta ute och äta, gå skogspromenader med Kajsa och kanske till och med bada i sjön. men nej, det är kallt och regn. I bland tittar solen fram mellan molnen, men den försvinner efter ett par minuter.

I går var jag in till stan för att träffa min terapeut. Samtalet förflöt som det brukar, hon är bra. Samtidigt som jag inte känner att det är någon större skillnad på dessa kognitiva terapisamtal och de samtal jag hade med kuratorn på vårdcentralen i Fisksätra. Vi pratar om hur jag bäst ska handskas med att leva med en kronisk sjukdom, att jag ska tänka på att använda den kapacitet jag har på saker som får mig att må bra och försöka att distrahera mig själv när jag har väldigt ont. Att jag inte ska bli förbannad och känna att allt är orättvist utan istället försöka ta fram bra saker. En bra sak (den enda jag har kommit på hittills) är att jag har tid att vara i Björsund, att jag inte är bunden av ett jobb, utan är "ledig" och kan njuta av sommaren. Eller jag försöker tänka så.... men ingenting skulle göra mig så lycklig som att jobba hela sommaren på en tidningsredaktion, vad kul det skulle vara! Jag drömde härom natten att XX från Aftonbladet ringde och sa att dom fixat jobb åt mig under sommaren, jag skulle börja nästa vecka. Jag blev jätteglad, samtidigt som jag blev bekymrad och frågade om dom visste att jag var sjukskriven och inte hade så mycket ork, att jag inte visste om jag skulle fixa att jobba. XX sa att det var inget problem, jag kunde jobba så mycket jag orkade och få full lön ändå. Jag hann precis börja glädja mig över att sommarens ekonomiska problem var som bortblåsta när jag vaknade.

Eftersom jag kom alldeles för tidigt till terapeuten (jag är alltid en halvtimme för tidig) och det finns inte mycket att sysselsätta sig med i de kvarteren hon har sin mottagning så traskade jag iväg till en blomsteraffär ett par kvarter bort. Jag hittade väldigt söta små kaktusar i minimala krukor, så jag köpte fyra stycken, plus en miniros och satte i fönstret här i stugan, det blev väldigt bra.

Efter besöket hos terapeuten var jag till biblioteket och lånade böcker. En hel kasse böcker, det går åt när det är sådant här väder. Jag trodde att jag skulle ha fått mina broderier som jag hade beställt på nätet så jag kunde fördriva tiden med att sy, men dom hade inte kommit ännu. Jag läste ut den första boken igår, den var bra. "Tusen skärvor tillit" av en kvinnlig svensk författare.

Nästa vecka ska mamma och pappa låna stugan. Jag antar att de kommer vara strålande solsken då hela veckan. Veckan efter det kommer H:s föräldrar och ska hjälpa oss att bygga en entré.


RSS 2.0